Czy aspartam jest szkodliwy?

Cukier uaktywnia w mózgu obszary, które sprawiają, że odczuwamy przyjemność. Jednak spożywanie sacharozy może doprowadzić do wielu poważnych chorób, dlatego coraz więcej osób zastępuje ją syntetycznym środkami słodzącymi. Choć te ostatnie mają wiele zalet, to narosło wokół nich wiele nieprawdziwych twierdzeń, które mają zniechęcić ludzi do ich stosowania.

Nie ma naukowych dowodów

Konsumowanie słodkich pokarmów i napojów może doprowadzić do uzależnienia od cukru, który ma słodki smak. Przy okazji daje wiele przyjemności. Jego spożycie aktywuje w mózgu część odpowiedzialną za odczuwanie satysfakcji. W tej kwestii sacharoza bardzo przypomina narkotyki, które też dają przyjemne doznania i jednocześnie uzależniają.

Na szczęście jest wybór. Zamiast cukru można stosować słodziki, np. aspartam, który jest najpopularniejszym sztucznym środkiem słodzącym. Z tego pewnie powodu na celownik wzięli go sobie zwolennicy teorii spiskowych. Ich zdaniem aspartam negatywnie wpływa na nasze zdrowie, gdyż wywołuje w organizmie szereg poważnych szkód.

Czy aspartam jest szkodliwy? Jego przeciwnicy twierdzą, że tak. Ma prowadzić do zmian nowotworowych, chorób neurologicznych, w tym m.in. stwardnienie rozsiane, epilepsję, chorobę Gravesa-Basedowa, chorobę Lou Gehriga. W latach 90. US Department of Health and Human Services ogłosił raport, w którym zamieścił negatywne objawy, na jakie miały się skarżyć osoby stosujące ten słodzik.

Sprawdzony

W 2005 roku włoscy naukowcy przeprowadzili testy na szczurach. Ich wyniki miały dowieść, że aspartam jest rakotwórczy. Weryfikacja badań przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństw Żywności (EFSA) oraz amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) nie potwierdziła jednak tych twierdzeń. Recenzenci wykazali za to szereg błędów i naruszeń metodologicznych, jakich dopuścili się członkowie zespołu European Ramazzini Foundation.

Na przestrzeni kilkudziesięciu lat aspartam badano kilkaset razy. Dokonywali tego niezależnie od siebie eksperci z wielu renomowanych organizacji. Żaden z eksperymentów nie dowiódł korelacji między rosnącą liczbą przypadków raka, na jakie powołują się przeciwnicy aspartamu, i spożywaniem laboratoryjnie wytworzonego środka słodzącego złożonego z kwasu asparaginowego i fenyloalaniny.

Ostatnie badaniach EFSA wykonał w 2013 roku. Zrobił to dwukrotnie: najpierw w styczniu i później w grudniu, gdy powtórzono testy po zarzutach o konflikt interesów dotyczący większości członków komisji. Pod uwagę wzięto cały dostępny materiał i wiedzę medyczną.

W obu przypadkach wyniki i werdykt były takie same: nie ma naukowych dowodów na istnienie zagrożeń wywoływanych przez spożywanie słodzika. W związku z tym na pytanie dotyczące tego, czy aspartam jest szkodliwy, należy odpowiedzieć, że nie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

38 − 34 =